2010-12-31
 00:10:39

Heeemma

Kommit hem från skidresan fråån sälen. Allt har gott bra, några fall och en öm jag.
kommer lite bilder jag fotade innan jag for :)
--------
2010-12-29
 21:11:36

alltså om ni vill veta

så är Fredda och skidar ngnstans borta. VEt inte var, men saken är den att den lilla gurkan måste komma hem nu för hon är saknad som fan ! Och bloggen saknar henne också för det är bloggtorka ju.. Inget att skriva om, inget att ladda upp men hon kom ju alltid med lite söta bilder här och där ! bajsunge. Kom hem nudå !
¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨


Nu fick ni se en liten oseriös , säkerhetsväst reklam med Fredda ;)

2010-12-26
 21:19:28

Julklappar :)

Här kommer några av mina julklappar. Inte jag som fotat eller regierat bilderna sen.


ritplattan :3


ooch så fick man ju en ny kamera också ♥
Canon EOS 550 D, alltså en man kan filma med och en mycket nyare modell så bättre bilder och några filmer kommer ni faktist att få se, kul va ? :D

H3h, blev bara 2 bilder. Men ja, sen fick jag ju massa annat skitbra också :).
Tack tomten :3

2010-12-25
 22:29:10

Hej där ute i vinterkylan.

Ännu en dag ahr flugit iväg. Firade somsagt julafton hos pappa idag. Fixade jättefint till kaninerna gjorde jag faktist! Dom fick städat och fick en liten extra god mat också :). Haha. Var på en liten släktträff också. Träffade en av mina kusiner för andra gången. Det var väl typ 8 år sen sist eller nått. Vi åt jättegod julmat och så, vi öpnade julklapar och så åt vi efterrätt. Är sjuuuuukt nöjd över mina julklappar iaf. Visar imorgon vad jag fick. Fick ju en ritplatta av mamma igår så jag kanske slänger upp en bild på ngt jag ritat. Är jättedålig på det men ja. Fick också en maassa andra grejjer av henne, mormor, morfar och kusinerna. Jättejättenöjd!
Tack och hej !
(är på pappas dator så här finns inga bilder, sorry :()

2010-12-24
 14:23:12

Julafton, 24 December 2010

GOD JUL alla underbara läsare. NU kommer en söt bild som jag redigerat på Hobbe :)



2010-12-23
 20:31:32

alltså förlåt,

5 dagar sen vi bloggade. Inte så kul att läsa bara gamla inlägg va ? Förlåt, verkligen, men dt har varit mycket du med julen, julfest, julklappsshopping, julpynt m.m. Men vi tar nya tag ! Redigerade lite just och nu sitter jag och lyssnar på musik och dricker ngn varm dryck som min mammas kille har gjort till mig, Typ varmt vatten men ingefära, citron och honung i. Ganska god faktist. Liksom hej jag har skiont i halsen hejdå typ. Fick ju träffa min lilla gullunge idag också. Blev så jäkla glad när jag hörde att hon saknat mig skitmkt och hon hade liksom legat i min säng i väntat på mig :'), gullleee !
Jaja, nu kommer lite random redigerade bilder :)



Kopiering förbjuden sen.

2010-12-18
 18:20:43

Oj,

Två dagar sen vi bloggade här. Blev inget inlägg igår som sagt, frågade inte vrf, glömde bara helt enkelt bort det. Jaja, Idag har Freddus varit och ridit Hnokki med Jennifer och Exit. Jag kom med och fotade dom så bilder kommer upp lite senare. Är grymt nöjd med hoppbilderna på dom så dom kommer iaf upp. Igår så var jag i skolan och det var två timmar innebandy, niorna - lärarna. Det var asläskigt för det flög massa folk ut ur sargen hela tiden. Men det var riktigt kul att kolla på det. Fast det bara egentligen var ett helt obetydelsefullt spel så var alla stenseriösa. Spelade som att det var blodigt allvar och blev pissed off hela tiden. Men ja, så är det. Vissa hade ju lite svårt att kontrollera sin ilska också. Men ja. Vill ni se bilderna nu då? Jaha, okej. Även om du vill se dom eller inte så visar jag dom! Kommer en bild på Hnokki i hagen också :3


2010-12-18
 18:00:17

2010-12-18

om några dagar är det jul, oj vad tiden har gått snabbt!
Ingen upptadering eftersom jag har sovit hos Sharona från fredagen. Men innan jag for till henna fotade jag Moa som jag laddar upp nu då! :)
-
Sista bilden suger. Laddar upp den för att hon är så otroligt ful på den! :)
2010-12-16
 17:30:19

Har inga nya bilder så..

det kommer några gamla istället. Kommer några bilder på humlor, för jag älskar humlor. :3





2010-12-16
 16:24:35

Mattias Klum, Frilandsfotograf

Mattias Klum är minst lika välkänd utomlands som i Sverige. Trots att han bara är 37 år gammal är han redan en internationellt erkänd fotograf och en veteran i sitt skrå. Han har fotograferat världens alla hörn med sin kamera, han har gett ut åtta böcker och producerat flera filmer, hans bilder har publicerats i alla de stora magasinen och han har gjort dem tillgängliga för människor över hela världen genom otaliga utställningar. På senare tid har Mattias också blivit en känd TV-profil här hemma i Sverige. Mattias Klum har förärats ett stort antal priser och stipendium för sina konstnärliga landvinningar.

Mattias Klum vill beröra oss med sina bilder. I ett längre perspektiv vill han förändra oss och vår syn på naturen omkring oss.

Text från www.apple.com

”Det är mitt jobb att fånga alla fantastiska saker jag upplever. Jag försöker göra varje situation rättvisa, oavsett om jag filmar eller fotograferar en liten blomma i Sverige, en Buddistmunk i Ladakh eller en grön mamba i Afrika.”







© Mattias Klum

2010-12-15
 19:41:05

15.12.10

Idag har jag faktist tagit lite ork till mig och gått ut och fotat i kylan. Jättefint väder var det ute och frsot var det också, kunde inte motstå att gå ut ! Idag är det bara 10 dagar till Jul.
Helt sjukt, right?
Just kändes det som ett halvår, just kändes det som en månad, just kändes det som två veckor ?! Nu bara 10 dagar!
Jag vet att jag inte kommer få det jag önskas mig allra mest men jag tänker inte ge upp hoppet för det.





2010-12-15
 18:58:47

En bild kan säga mera en tusen ord!

Hejsan.
-
Idag har allting varit bra! fotade moa efter skolan, nu kommer några bilder, är inte jätte nöjd! :P
-
2010-12-14
 21:06:43

2010-12-14

Hejsan.
Kan börja med dåliga nyheter, har inte nya foton idag. Har varit i stallet hela dagen. Läs om mitt "stallliv" HÄR. Men iallfall idag har skolan varit helt okej! Först dubbeltimme, gymnastik. Gillade trycka bröstövningen, haha. "det är bra, men tryck mera, kramas!" Efter det hade vi matematik, gillar att sova. Haha. Sen hade vi biologi där ser vi på Linas kvälls bok, Gillar Biologin Haft projekt i 2 veckor, 3 timmar gått åt film, sen ska vi göra projekt tills 19onde januari? Sen hade vi Svenska och läste. Justdet, snart far jag och skidar slalom! Kommer bryta alla ben i kroppen, men endå! sjukt kul, älskar det. Men nu tillbaka till " Min dag" har bara varit i stallet läs, här, här och här. välj en ;) ?
Hejsan.
-
Kan börja med dåliga nyheter, har inte nya foton idag. Har varit i stallet hela dagen. Läs om mitt "hästliv" HÄR. Men iallfall idag har skolan varit helt okej! Först dubbeltimme, gymnastik. Gillade trycka bröstövningen, haha. "det är bra, men tryck mera, kramas!" Efter det hade vi matematik, gillar att sova. Haha. Sen hade vi biologi där ser vi på Linas kvälls bok, Gillar Biologin Haft projekt i 2 veckor, 3 timmar gått åt film, sen ska vi göra projekt tills 19onde januari? Sen hade vi Svenska och läste. Justdet, snart far jag och skidar slalom! Kommer bryta alla ben i kroppen, men endå! sjukt kul, älskar det. Men nu tillbaka till " Min dag" har bara varit i stallet läs, här, här och här. välj en ;) ?
2010-12-14
 20:57:00

Många..

..läsare, men inga kommentarer?
2010-12-14
 18:56:57

För dig som är en

yrkesfotograf, hobbyfotograf, amatörfotograf eller proffsfotograf finns en samlaningsplats för svensktalande eller kunnande fotografer, på internet. Fotosidan.se är en sida där du kan lägga ut dina bilder, visa dem för andra och sedan få kritik för din fotografering eller bara visa upp dina bilder till andra. Detta kan hjälpa dig att förbättra din fotografering och "komma på" dina fel som du gör. Du får mycket tips och nyheter härifrån och du får se massor av andras bilder och kritik till andra. Spelar roll vad du använder för kamera och vad du tycker om dina bilder, visa dom och få kritik man kan ju ändå ! Så kör hårt!

2010-12-14
 12:13:58

Ny Pentax kamera, färgglad med robotstuk !

Pentax bakom färgglad robot-kamera

Pentax är ju kända för att tillverka lite annorlunda kameror vad gäller färger och stilar. Den senaste modellen är en "robot"-kamera som endast kommer att släppas i 100 exemplar.

Den limiterade utgåvan av den lite lustiga robot-kameran Pentax K-r väntas komma i januari. Det går dock att förhandsboka kameran på julafton. Det verkar dock som Pentaxt har satsat på att bara sälja kameran i Japan.



Källa: http://Fotosidan.se

2010-12-13
 20:08:09

Photoshop tips. Kloning.

Nu ska jag ge ett litet tips om kloning i Photoshop. Kloning kan vara bra för t.ex få bort störande föremål. Jag har valt att försöka få bort fåret i bakgrunden på den här bilden.

Ett ganska stort arbete jag ger in mig på men jag ville försöka på en lite svårare bild. När su ska klona ska du tänka på att få ungefär samma nyans och "form" på det du vill klona bort. T.ex om du ska klona bort fåret måste du ju ha rätt nyans på gräset och rätt skarphet och så.
Steg 1

Klicka på Klonings"knappen" som ser ut såhär ->  Sedan håller du in Alt och vänsterklickar på det du vill kopiera. Sen är det bara att klicka där du vill att det du kopierat ska hamna. Håll in Alt vänsterklicka alltså kopiera igen då och klicka på ett nytt ställe på det du vill ha bort. Du kan hålla in vänsterknappen och föra den över föremålet också så långt du ser att det ser bra ut.
När du har fått det så bra som du tycker att du får det, träning säger jag, det ger färdighet helt enkelt, så kan du göra det här om du tycker att det behövs ↓

Du kan klicka på symbolen som ser ut såhär ->  och den heter blur tool som ni ser för er som inte har likadant Photoshop som jag kanske symbolen ser annorlunda ut men dom heter samma sak.
Använd den för att få oskärpa i bilden. Den för du över bilden bara(håll in vänstermusknapp)
Om du ännu inte riktigt är nöjd med din bild kan du ge din bild lite extra skärpa på motivet i bilden, för mig är det lammet.
 
Nu har jag även användt mig av Sharpen tool som den heter på lammet. Knappen ser ut såhär ->
När jag använt mig av Clone stamp tool ->  Blur tool ->  och Sharpen tool ->  så blev mitt resultat till slut att se ut såhär ↓


Vad tyckte ni om tipset ?


2010-12-13
 18:59:03

Bilderna

2010-12-13
 18:51:00

2010-12-13

Har inte fotat idag, så det kommer bilder jag tog för några dagar sen!
-
Idag var det ju lucia, så när jag kom till skola hade 8orna lucia, tog inte med kameran. Gör det nästa år istället, haha. Efter det hade vi Religion och då såg vi på film. Sen hade vi svenska, fick ut svenska uppsatsen, fick 7 och det stod, " mycket bra fredrika" det är bara det att jag suger på tempus osv. Efter svenskan hade vi biologi och där ser vi på Linas kvälls bok, älskar biologi för tillfället i 2 veckor har vi gjort projekt, nu ska vi se på film nästa gång (linas kvälls bok) Och sen ska vi hålla på med projekt till 17 januari! Iallfall, efter Biologi hade vi historia, sen finska, satt och stirrade ut genom fönstret hela timmen, men jaja. Efter skolan har jag bara varit med Nathalie vi har bakat kladdkake muffins, namnam. Efter det har jag redigerat bilder och tagit det lungt, ikväll händer det väl inte så mycket. Bilder kommer i nästa inlägg! :)
2010-12-13
 18:33:25

Efter en lång dag med

Lucia, stallet och kaninerna så sitter jag äntligen här vid datorn , helt läxfri och allting gjort som ska göras. Känns skitskönt faktist. Ska fixa ett Photoshop tips till er så ni får hålla koll på när det kommer upp. Nu kommer några hästbilder på några söta ponnier jag känner :3.




Sådan mor, sådan dotter.

Dottla på första bilden och
Samba på nästa och på sista
Greia och Samba då :)

2010-12-13
 11:07:22

Just nu sitter jag i skolan.

Sitter i skolan och ska snart gå på Svenskatimme. Jag tycker att det är ganska härligt väder ute, lite mörkt kanske.
Idag har det avrit Lucia i skolan men jag hade inte kameran med så det kommer inga bilder från det. Skriver mer när jag komemr hem. kram
2010-12-12
 22:28:56

2010-12-12

imorgon är det lucia :)
2010-12-12
 20:30:18

Nu kommer lite bilder från dagen!


2010-12-12
 16:38:20

Vad får man egentligen fotografera?

Vem är jag och vad vet jag om sånt här?
Jag har jobbat med reklamfotografi sedan 1988 och assisterat ett flertal fotografer innan jag blev min egen. Efter att vi hamnat i gräl med en kund på mitt första jobb, de hade sålt en bild vidare utan tillstånd, har jag varit intresserad av de här frågorna. Tidigare var jag medlem av Svenska fotografernas förbund (SFF) och hade kontakt med förbundet när det var saker jag undrade över. Inför den här artikeln har jag kontrollerat ett par saker med en jurist. Dessutom har jag själv läst juridik, jag är verkligen ingen jurist men jag har läst bland annat immaterialrätt som handlar om upphovsrätt och skydd av varumärken.
Nog babblat, över till ämnet.

Viktigaste frågan först, vad får man fotografera?
Enkelt svar, du får ta bilder på allt och alla utom vissa skyddsobjekt som kan vara både militära och civila anläggningar. När man inte får fotografera är det tydligt skyltat.

Får jag ta bilder av folk på gatan?
Ja, du får fotografera vem du vill, var du vill (jag tar upp det där med var du vill längre fram i texten). Det spelar ingen roll om du fotograferar flera personer i en folksamling eller en enskild person på nära håll.

Måste jag inte fråga först?
Nej. Men det är naturligtvis trevligast att fråga, såvida du inte är ute efter ögonblicksbilder förstås.

Men om jag börjar fotografera och personen ber mig, vänligt eller hotfullt, att sluta fotografera, får jag fortsätta ta bilder?
Ja.

Men det måste väl finnas någon gräns för hur nära jag får stå när jag tar bilder?
Icke, du får i princip hålla ett makroobjektiv framför ögat på personen om du vill, men, du får inte hindra personen att röra sig och absolut inte hålla fast någon i jackan eller uppträda störande. Då kan det handla om ofredande vilket inte har med att du fotograferar att göra!

Men kränkande bilder, det får jag väl ändå inte ta?
Det finns ingenting sådant som kränkande bilder. Återigen, du får fotografera vem du vill och när du vill.

Vi tänker oss att du står utanför en nattklubb och en hyfsat berusad tjej kommer fram och lyfter upp klänningen framför ögonen på dig, hon vinglar till och mumlar oredigt någonting om att ”här skall du få någonting att ta bilder på”. Där måste väl ändå gränsen gå?

Nej, det är helt okej att ta bilder, även om många tycker du är ett äckel som inte bryr dig om att flickebarnet inte vet vad hon gör. Som sagt, du får fotografera vem du vill och ingen kan hindra dig.

Hur du sedan får använda bilderna kommer vi snart in på.

Klassikern då, grannen mitt emot din lägenhet bryr sig inte om att dra ned persiennerna när han byter om för kvällen, du får en släng av fönstertittning och tar fram ditt 300/2,8 och börjar fotografera. Gissa om du gör rätt eller fel?

Just det, du får fotografera. Det spelar ingen roll att han befinner sig i sitt eget hem eller att du använder teleobjektiv. Inte heller att han inte har en tråd på kroppen eller att du gör det i smyg mot hans vilja.
Nu i Augusti 2004 ansåg tingsrätten i Malmö att det inte är ett brott att fotografera/filma någon mot dennes vilja. Det rörde sig om en ung man som smygfilmat under sexakt med sin flickvän. Det finns två tidigare fall i högsta domstolen där avgörandet gjort att det inte är förbjudet att filma/fotografera någon mot dennes vilja. Däremot kan det bli förtal om bilderna sprids, men det är en annan sak. Fotograferingen är tillåten.

Vad mer än människor får man fotografera?
Återigen, det finns ingenting som du inte får fotografera, förutom de där skyddsobjekten.

Men jag var i Paris i somras och tog en bild på ett fint hus och det blev världens bråk med gendarmer som kom störtande och upprörda husägare?
I många länder kan det finnas andra regler om vad som är tillåtet, i Frankrike kan husägaren faktiskt inte förbjuda dig att avbilda en byggnad men var beredd på att du ändå får polisen mot dig.

Men, jag får väl inte ta en bild på en Ola Billgrentavla utan tillstånd?
Jodå, och jag citerar (lou) 2: a kapitlet 12 §, ”Var och en får framställa enstaka exemplar av offentliggjorda verk för enskilt bruk” Du får ta en bild, men du får inte publicera den eller dra vinning av den på något sätt. Mer om detta senare.

Enskilt bruk kan vara att du vill trycka upp en T-shirt till dig själv som du har när det är fest eller du vill ha en bild på väggen bredvid din dator för inspiration.

Var får jag fotografera?
allmän plats är det bara att låta motorkameran rassla film, inga hinder för att fotografera i skog och mark, på badstranden, på gator och torg och liknande. Däremot kan du förbjudas fotografera på privat område. Exempel på detta kan vara i någons hem, på en restaurang, i en butik, i ett köpcenter, på Scandinavium, på en nattklubb, på ett museum, på en skola, i en fabrik och så vidare. Den som har nyttjanderätten till en fastighet har rätt att ställa krav på dig för att du skall få vara där. Ett av de kraven kan vara att du inte får fotografera. Andra krav kan vara att du måste ha slips, vara nykter, vara man eller väga minst 120 kilogram. Arrangören av exempelvis en fest kan ställa, nästan, vilka krav som helst på dig som ett villkor för att du får vara i lokalen. Det kallas med ett fint ord för kontraheringsfrihet och ger exempelvis en affärsinnehavare rätt att vägra sälja till en kund bara för att kunden har fula skor på sig. Oj, nu började jag sväva ut, tillbaka till fotograferandet.

Alltså kan du förbjudas fotografera på en konsert, men, och detta är viktigt, du måste ha fått reda på att det är fotograferingsförbud via skyltar eller text på biljetten. Det kan också hända att vakten säger till dig ”ledsen men du får inte ta några bilder här”. Då är det bara att lyda eller lämna lokalen. Fram tills det tydligt framgått att det är fotograferingsförbud så är det inget fotograferingsförbud!

Och då kommer vi tillbaka till fallet med den strippande(?) grannen. Anledningen till att du inte kan förbjudas fotografera är att du antingen befinner dig i ditt eget hem eller på allmän plats. Du är ju inte i grannens hem! Precis på samma sätt kan du fotografera in på ett företags område, trots att det är fotoförbud, så länge du bara står utanför stängslet. Om inte företaget är skyddsklassat förstås.

Okej, jag fattar att man får fotografera vem och vad man vill. Men, får någon ta film eller kamera ifrån mig om jag fotograferar där jag inte har tillstånd?

Nej, det krävs beslut av åklagare för att du skall behöva lämna ifrån dig filmen. Och det är mycket ovanligt, sannolikheten för att du som vanlig människa skall få ett sådant beslut emot dig är nog mindre än att du åker hem från Jägersro som miljonär. Polis får alltså inte ta film eller kamera ifrån dig och inte heller upprörd skattebetalare på stadens gator.

Men, är det inte olika regler för yrkesfotografer och oss vanliga amatörer?
Nej. En pressfotograf till exempel har inga särskilda lagparagrafer om vad denne får fotografera. Däremot är det ofta så att en fotograf med giltig presslegitimation kan få tillstånd att fotografera på vissa ställen som konserter och releasepartyn. Men den som arrangerar en händelse har också rätt att förbjuda alla med presslegitimation att fotografera! Så har också skett på en del konserter med vissa stora band som vill ha maximal kontroll över vilka bilder av dem som sprids i media.

Nu är det dags att komma in på hur bilder får användas.Det finns två lagar man kan använda sig av för att få kunskap om vad som är tillåtet att göra.

Lag om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk 1960:729 (lou)

Lagen om namn och bild i reklam 1978:800 (lonb).

Upphovsrätten har två delar, en ideell och en ekonomisk.

Den ekonomiska handlar om att den som skapat ett verk har rätt att bestämma om ett verk skall göras tillgängligt för allmänheten och om det skall mångfaldigas/kopieras. Du har kontroll över var en bild visas och hur ofta. 2:a § (lou).

En reklambyrå köper till exempel rätten av dig att få använda en bild till en årsredovisning. De betalar dig kanske 4000 kronor för att få använda bilden i en upplaga om 35000 exemplar. Vill de använda bilden till någonting annat eller för att trycka nya exemplar måste de fråga dig om lov.

Den ideella gör att du har rätt att stå som skapare av ett verk, ingen annan kan ta äran av att ha skapat den vackra tavlan du målade förra hösten. Du kan kräva (eller vägra) att få ditt namn utsatt vid publicering och du har också rätt att hindra att bilden ändras eller används på ett sätt som kan upplevas kränkande för dig. Detta kallas lite fint för droit moral. 3: e § (lou).

Observera att om någon köper ett fotografi (själva fotografiet alltså) av dig så har den personen rätt att sälja bilden vidare utan att fråga dig om lov. 19: e § (lou). Däremot får den som köpt den fysiska bilden inte använda bilden till en reklambroschyr eller liknande, det är fortfarande du som bestämmer över om bilden skall mångfaldigas. Det du sålt i detta fall är en fysisk vara att hålla i handen, inte rätten att göra nya exemplar eller ändra bilden. Att trycka den i en broschyr är att göra nya exemplar.

Samma gäller för din rätt att fotografera till exempel konstverk, du får inte ta en bild av en tavla och trycka vykort som du säljer på marknader.

Däremot får du fotografera av byggnader och använda bilden till vykort som du tjänar pengar på. Samma gäller för konstverk ”… om de stadigvarande är placerade på eller vid allmän plats utomhus”. Så att fotografera en skulptur i parken och trycka vykort av är helt i sin ordning. 24: e § (lou).

Innan vi går över till bilder på människor måste vi bestämma vad ett verk är.

Några exempel på sådant som kan vara verk är böcker, tal, tavlor, fotografier, balett, opera, film, datorprogram, dikter, byggnadskonst, kartor och liknande. För att det skall skyddas av upphovsrätten måste det ha verkshöjd vilket betyder att två eller flera personer inte skall kunna skriva en bok som är exakt eller väldigt lik den som du skrivit eller måla en tavla som ser ut precis som din. Ett streck på ett papper kan inte skyddas av upphovsrätt.

Det spelar ingen roll om det är snyggt eller ”konstnärligt” eller om det tog lång tid att göra för att det skall räknas som verk.

Det som räknas som verk är skyddat enligt upphovsrätten i sjuttio år efter det att skaparen har dött. Picasso dog 1973 så år 2044 är det fritt att kopiera hans konst. 43: e § (lou).

Fotografier har en egen liten skyddsvariant. Ett fotografi som inte räknas som verk är skyddat i femtio år efter det att verket skapats. 49: e § (lou). Det är inte alla fotografier som uppnår full skyddstid. Man kan ibland anse att det är möjligt att två fotografer oberoende av varandra kan skapa likadana bilder. Här har olika personer/organisationer olika åsikt om vad som skall räknas som verk. Du kan nog utgå från att dina fotografier är verk men egentligen spelar det kanske inte så stor roll, skyddet är detsamma förutom att det bara gäller i 50 år.

Måste jag använda ©?
Nej, inte i de 147 länder som undertecknat Bernkonventionen om upphovsrätt. Det krävs inte heller någon registrering för att upphovsrätt skall gälla men det är smart att använda © i kombination med ditt namn och årtal för att visa de som är okunniga att denna bild har ett värde.

Hur får jag använda bilder på människor?
Skall bilden användas för marknadsföring (reklam) är det enkelt, du måste fråga om tillstånd för att få använda bilden. Eller rättare sagt, du som fotograf måste inte fråga men den som använder bilden (reklambyrån) måste fråga. 1: a § (lonb). Och man måste fråga för varje gång bilden skall användas.

Tänk på det om du är bildköpare, du måste fråga både fotografen och personen på bilden om lov varje gång du vill använda en bild för marknadsföring!

Utställningar då, måste jag fråga personen på bilden om lov?
Nej, häng du upp bilderna bara.

Men tidningar då, hur fungerar det med dem?
Så fort det inte handlar om marknadsföring/reklam är det OK att publicera och visa fotografier på personer. (PUL och Internet hoppar jag över här, det finns mängder med information om sådant.) Det betyder att du får visa bilderna på en utställning, de får publiceras i artiklar i tidningar, de får tryckas i böcker –både skönlitteratur och faktaböcker som till exempel skolböcker– och så vidare. Det är bara tillstånd av fotografen som behövs.

Måste jag ha ett skrivet kontrakt med en modell?
Nej, muntliga avtal gäller men, ursäkta mig, du är korkad om du inte försöker ordna avtal på papper eftersom det kan bli svårt att bevisa vad som är överenskommet.

Att skriva avtal med en modell om att denne tillåter dig som fotograf att använda bilderna till vad du vill i all framtid och sälja vidare till vem du vill kan ge problem. Det är bäst att vara tydlig om vad som gäller och spalta upp de användningar som du förväntar dig att du kommer använda bilden till, modellen kan hävda att den inte förstod förutsättningarna. ”Jag förstod aldrig att bilderna skulle komma att användas för att sälja en porrsajt på nätet...”

Om jag får krångel med bilder som jag sålt?
Det finns olika förbund man kan rådfråga, en del kräver medlemskap:

Svenska Fotografernas Förbund (www.sfoto.se)

Bildleverantörernas förbund (www.blf.se)

Vänd dig till en jurist.

Det var mycket information, är det så krångligt?
Nej, kom ihåg detta:
Du får fotografera vem och vad du vill, är du inne på privat område kan du förbjudas fotografera. Ingen får ta filmen ifrån dig. Om det inte gäller reklam får du använda bilder på människor utan tillstånd. Bilder på konstverk kräver tillstånd om det inte är för eget bruk.

Jag hoppas detta är till lite hjälp för dig som undrar över vad som gäller när du fotograferar. Det kan hända att det jagskrivit är oklart eller att något fel smugit sig in i texten, tveka då inte att göra ett inlägg på denna sida.

© Mikael Pertmann/Malmö (mipert)

Denna artikel skrevs 23 mars, 2002 och är skyddad enligt Lag om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk 1960:729.
2010-12-12
 16:26:59

Tjena!

Idag har jag och Fredda varit ute och fotat i bergen. Vi fotade istappar, snön och varandra lite. Bilder kommer nog lite senare. Jag har också varit och ridit en tjock Fjording vid namn Greia och sen tog vi ut islänningen Gandur på en promenad. Allt gick superbra. Jag fotade Fredda och Gandur lite i solnedgången så lite bilder därifrån kommer också.
Vad tycker ni om bloggen såhär långt? Är det intressanta bilder och inlägg? Är bloggen snygg?
kram

2010-12-11
 20:38:32

Hej där hemma i vinterkylan.

Hur har ni det ?
Själv så sitter fotoflikkorna här och fotar varandra i en fotostudio. Nu kommer några bilder därifrån.








Komentera.

2010-12-11
 16:06:36

För en bra start

laddar jag nu upp lite macrobilder som jag har fotat !
Komentera :)













Laddar upp fler om någon vill det.

2010-12-11
 15:30:21

Hej alla bloggläsare !

Det här kommer bli en seriös blogg om våran fotografering. Vi kommer ladda upp ganska mycket bilder, lite tips och nåra Hiss och Diss ibland. Sharro använder somsagt en Canon EOS 400D 

(Mon Amie(Sharro))
Fredda en Canon EOS 1000D.

(Moa(Fredda))

Visade lite exempelbilder som vi har tagit men kamerorna på våra hundar.
Hoppas ni tycker om bloggen nu och läser den varje dag, ska försöka uppdatera ganska ofta så att ni har någonting att läsa om och titta på när ni väl "kommer hit".